Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Λεμπρόν Τζέϊμς ή Μάϊκλ Τζόρνταν ;


Ο «αέρινος» και ο «εκλεκτός». Δύο παίκτες-ορόσημα όχι μόνο για την ιστορία του μπάσκετ αλλά και του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο μεν πρώτος έκανε μια κανονική επανάσταση στον αμερικάνικο αθλητισμό και επηρέασε την κοινωνική κατάσταση. Ο δε δεύτερος γεννήθηκε για να φτάσει ψηλά. Από μικρός έμαθε τα μυστικά του αθλήματος δίπλα στον Τζόρνταν και σαν ρούκι πήρε μια ομάδα στις πλάτες του.

Τα bibikia συγκρίνουν τις πρώτες οχτώ χρονιές των δύο σημαντικών αθλητών. Ο «νέος Τζόρνταν» δεν θα υπάρξει ποτέ γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και οι συνθήκες κάνουν τα δεδομένα μη συγκρίσιμα. Όμως οι αριθμοί μπορούν να αποδείξουν εάν η ιστορία επαναλαμβάνεται ή δημιουργεί νέα μονοπάτια.

Στην ρούκι χρονιά του, την σεζόν 84-85, ο Τζόρνταν είχε πολύ υψηλούς μέσους όρους. 28,2 πόντους, 5,9 ασίστ, 6,5 ριμπάουντ, έγινε ολ σταρ, ήταν στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ και ψηφίστηκε ρούκι της χρονιάς. Μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες για τον παραλίγο «Ίκαρο». Ο Λεμπρόν είχε επίσης σπουδαία επίδοση. 20,9 πόντοι, 5,9 ασίστ, 5,5 ριμπάουντ και ρούκι της χρονιάς την σεζόν 03-04 προερχόμενος κατ’ ευθείαν από το χάϊ σκουλ.

Η δεύτερη χρονιά σηκώνει ακόμα περισσότερη συζήτηση. Ο Τζόρνταν είχε 22,7 πόντους, 3,6 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ, γίνεται ολ σταρ και τραυματίζεται σοβαρά στο πόδι. Στην δεύτερη χρονιά του ο Τζέϊμς βελτιώνεται. Οι μέσοι του όροι είναι 27,1 πόντοι, 7,4 ριμπάουντ, 6 ασίστ, παίζει στο ολ σταρ, ψηφίζεται στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ και είναι 6ος MVP. Μια θαυμάσια σεζόν για τον «εκλεκτό» όμως, στα πλαίσια της σύγκρισης, ο Τζόρνταν επιστρέφει υγιείς και στα πλέι οφ είναι καταιγιστικός. Σκοράρει 43,7 πόντους, μαζεύει 6,3 ριμπάουντ και μοιράζει 5,7 ασίστ.

Την τρίτη χρονιά τα μεγέθη αυξάνονται εντυπωσιακά. Ο Τζόρνταν γίνεται ακόμα πιο σημαντικός για τους μπουλς με 37,1 πόντους μέσο όρο, 5,2 ριμπάουντ, 4,6 ασίστ, βγαίνει MVP του ολ σταρ γκέϊμ, ψηφίζεται στην πρώτη πεντάδα του ΝΒΑ. Ο Λεμπρόν δείχνει πως ο ντόρος γύρω από το όνομά του δεν είναι τυχαίος. Με 31,4 πόντους μέσο όρο, 7 ριμπάουντ, 6,6 ασίστ, MVP του ολ σταρ γκέϊμ, μέλος της καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ εγκαθιστά την εποχή του Λεμπρόν Τζέϊμς.

Ο Λεμπρόν στην τέταρτη χρονιά του θα παίξει στους τελικούς του ΝΒΑ. Έχει 27,3 πόντους, 6,3 ριμπάουντ, 6 ασίστ κατά μέσο όρο, εκλέγεται στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ και γίνεται ξανά ολ σταρ. Ο Τζόρνταν στην δικιά του τέταρτη σεζόν είχε 35 πόντους, 5,5 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ μέσο όρο, είναι MVP του ολ σταρ γκέϊμ, και κάνει την ιστορική επιτυχία να είναι MVP της χρονιάς και καλύτερος αμυντικός.

Η τέταρτη χρονιά έρχεται να αποδείξει ότι οι δύο αθλητές είναι δικαίως στους κορυφαίους του αθλήματος. Ο Τζόρνταν σκοράρει 35,5 πόντους κατά μέσο όρο, μαζεύει 8 ριμπάουντ και βγάζει 8 ασίστ. Είναι στην πρώτη πεντάδα και στην καλύτερη αμυντική ομάδα του ΝΒΑ και παίζει στο ολ σταρ. Βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του και ενώ είναι μια ομάδα μόνος του βοηθάει τον Πίπεν να γίνει μέλος της οικογένειας των μπουλς. Από την άλλη ο Λεμπρόν δίνει καθημερινό σόου με 30 πόντους, 7,9 ριμπάουντ και 7,2 ασίστ μέσο όρο. Ψηφίζεται MVP στο ολ σταρ γκέϊμ και στην καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ.

Η έκτη χρονιά είναι ένα σεμινάριο μπάσκετ και από τους δύο ιστορικούς παίκτες. Ο Τζόρνταν δεν πέφτει κάτω από τους 33,6 πόντους κατά μέσο όρο, έχει 6,9 ριμπάουντ και 6,7 ασίστ. Ψηφίζεται ξανά στην καλύτερη και πεντάδα και καλύτερη αμυντική πεντάδα του ΝΒΑ. Ο Τζέϊμς κάνει ακόμα πιο πλούσιο το παιχνίδι του. Η έκτη του χρονιά στο ΝΒΑ τον αφήνει με 28,4 πόντους, 7,6 ριμπάουντ και 7,2 ασίστ. Ψηφίζεται MVP της χρονιάς, παίζει στο ολ σταρ γκέϊμ και είναι μέλος της κορυφαίας και αμυντικής πεντάδας του ΝΒΑ.

Η έβδομη χρονιά του «αέρινου» τελειώνει με το πρώτο του πρωτάθλημα. Με 31,5 πόντους μέσο όρο, 6 ριμπάουντ και 5,5 ασίστ δείχνει διάρκεια και ωριμότητα. Μετά το ολ σταρ γκέϊμ, το βραβείο του MVP στην κανονική διάρκεια, την συμμετοχή στην καλύτερη πεντάδα και στην καλύτερη αμυντική πεντάδα, ανακηρύσσεται MVP των τελικών και φοράει το πρώτο του δαχτυλίδι.  Ο Λεμπρόν δεν είχε άσχημη χρονιά όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Τζόρνταν. Έχει μέσο όρο 29,7 πόντους, 7,3 ριμπάουντ, 8,6 ασίστ, ψηφίζεται MVP, παίζει στο ολ σταρ γκέϊμ και το όνομά του φιγουράρει και στις 2 σημαντικές πεντάδες του ΝΒΑ.

Στην τελευταία χρονιά της σύγκρισης ο Τζόρνταν είναι και πάλι πρωταθλητής. Οι μέσοι όροι του παύουν να τον κατατάσσουν στους συγκρίσιμους και τον χρίζουν κορυφαίο. Τελειώνει την χρονιά με 30,1 πόντους, 6,1 ριμπάουντ και 6,4 ασίστ. Παίζει στο ολ σταρ πάλι, είναι στις κορυφαίες πεντάδες και MVP σε κάθε τι που συμμετέχει. Η όγδοη χρονιά βρίσκει τον Λεμπρόν να έχει αλλάξει φανέλα. Πλέον διεκδικεί το πρωτάθλημα με τους χιτ και φτάνει μέχρι τους πρόσφατους τελικούς του ΝΒΑ. Η απόδοσή του περιγράφεται με 24,8 πόντους, 6,9 ριμπάουντ και 6,5 ασίστ κατά μέσο όρο. Το ολ σταρ γκέϊμ και η συμμετοχή στις κορυφαίες πεντάδες είναι επιτεύγματα που δείχνουν την σταθερότητα του Τζέϊμς.

Ο Τζόρνταν έκλεισε τον δικό του χρυσό κύκλο στο ΝΒΑ. Στιγμάτισε, κατέκτησε και ακόμα «δυναστεύει» το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο. Σήμερα, ο Λεμπρόν έχει κυριαρχήσει σε επίπεδο επικοινωνίας, έχει αποδείξει πως είναι από τους κορυφαίους εν ενεργεία παίκτες και αποσκοπεί σε πολλά δαχτυλίδια. Η ιστορία θα δείξει εάν τα δάχτυλά του θα λαμπιρίζουν περισσότερο από του «air». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου