Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ο Τζόσουα Τσίλντρες απαξιώνει το ευρωπαϊκό μπάσκετ



Ενώ όλοι οι μεγάλοι αστέρες του ΝΒΑ σκέφτονται την Ευρώπη ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού δεν βρίσκει τον λόγο να παίξει κάποιος ΝΒΑερ στην γηραιά ήπειρο. Ούτε καν τα λεφτά …




Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως πλέον τα χρήματα αποφασίζουν. Με την οικονομία των ΗΠΑ να βρίσκεται σε μία γενικευμένη δίνη και το λοκ άουτ να αποτελεί προϊόν αυτής δεν υπάρχει αθλητής που να μην σκέφτεται το συμφέρον του. Και το συμφέρον υπάρχει όπου μπορεί να υπογράψει το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Όμως σίγουρα δεν σκέφτεται έτσι ο Τζόσουα Τσίλντρες.


Εφαλτήριο για μια τέτοια συμπεριφορά βρήκε στους αφούς Αγγελόπουλοι. Οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού του έδωσαν ένα υπερπλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Είκοσι εκατομμύρια δολάρια για 3 χρόνια δεν είναι αμελητέο συμβόλαιο. Στις ΗΠΑ θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή «υπερτιμημένος» και εάν αυτά ήταν υπερβολές του τύπου το 2008 που άφησε τις ΗΠΑ τότε τον Ιούνιο του 2011 έγιναν βεβαιότητα. Ο Τσίλντρες άφησε τον Ολυμπιακό όταν βρήκε συμβόλαιο στο ΝΒΑ, πράγμα όχι ανήθικο ούτε αντιεπαγγελματικό, είναι μια δυνατότητα που υπάρχει σχεδόν για κάθε παίκτη της ευρωλίγκα και όχι μόνο.


Την σεζόν 2010-11 ο πρώην βασικός σμολ φόργουορντ του Ολυμπιακού έπαιξε στους Φίνιξ σανς. Μια ομάδα με αγωνιστικό προφίλ που του ταιριάζει. Παίζει γρήγορο μπάσκετ, οι επιθέσεις διαρκούν μονοψήφιο αριθμό δευτερολέπτων και τα άλει-ουπ αποτελούν πρώτη επιλογή για σκοράρισμα. Δίπλα του είχε τον αγέραστο Γκραντ Χιλ και τον μοναδικό ηγέτη Στιβ Νας. Οι σανς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τον Τσίλντρες. Το συμπέρασμα ήταν πλέον ασφαλές, ο Τζος, ο παίκτης εξώφυλλο και, για πολλούς, ορόσημο μιας γενιάς νέων αθλητών, υπερεκτιμήθηκε.


Με την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό έκανε κάτι το οποίο πολλοί παίκτες του ΝΒΑ κάνουν μαζικά το καλοκαίρι του 2011, άφησε το ΝΒΑ για την Ευρώπη. Κρίσιμη διαφορά: οι συνθήκες. Το λοκ άουτ καταργεί την σημαντικότερη επιλογή πολλών αξιόλογων αθλητών, οι οποίοι πάνε για το παντεσπάνι τους σε όποια χώρα βάζει ο νους. Όμως όχι ο Τσίλντρες.


Σχετικά με την φυγή αθλητών μπάσκετ από τις ΗΠΑ και την επικρατούσα φημολογία για μεταγραφή όλων σχεδόν των μεγάλων ονομάτων ο Τσίλντρες δήλωσε: «Όχι, δεν θα ταξίδευα. Και δεν ξέρω γιατί πολλοί παίκτες το κάνουν. Καταλαβαίνω ότι τα παιδιά θέλουν πολύ να παίξουν αλλά μερικές φορές πρέπει να κοιτάς τι έχεις και να φέρεσαι σαν να πρόκειται για μπιζνες. Πιστεύω πως θα ήταν λογικό το ταξίδι στην Ευρώπη είναι για τους Ευρωπαίους, η επιστροφή. Αλλά για έναν Αμερικάνο παίκτη με πολύ καλό και εγγυημένο συμβόλαιο εδώ δεν καταλαβαίνω γιατί να το κάνει».


Ο Τσίλντρες κλείνει τον μονόλογό του για αυτό το φαινόμενο λέγοντας: «Έπαιξα σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Όμως έπρεπε να κάνουμε ταξίδια με το λεωφορείο διάρκειας 6 ή ακόμα και 7 ώρες , δεν μέναμε στα καλύτερα ξενοδοχεία και είχαμε πτήσεις με εμπορικές θέσεις 9 στις 10 περιπτώσεις. Ακόμα, λίγοι προπονητές ενδιαφέρονται για το σώμα. Είναι περισσότερο στρατιωτική η λογική. Δεν υπάρχει το “κουράστηκα”. Θα ήθελα πολύ να μάθω πως αντιδρούν τα σώματα των αθλητών στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου